Kotisivuprojektin usein kysytyt kysymykset

Miten kotisivuprojeki etenee?

Minkälaisista sivuista sinä pidät? Minkälaista ulkoasua ja fiilistä olet tavoittelemassa? Voit toimittaa minulle referenssiksi esimerkiksi inspiraatiokuvia, linkkejä muihin sivustoihin tai pelkästään ajatuksen. Ideoidaan yhdessä sinun liiketoimintaasi sopivat kotisivut, jotka varmasti erottuvat edukseen.

Kun olen saanut vainun haluamistasi ulkoasusta, on aika laittaa hihat heilumaan! Toimita sivustollesi tulevat teksti- ja kuvamateriaalit kootusti (esimerkiksi word, Google drive tai Dropbox).

Kun ensimmäinen versio sivuistasi on valmis, saat esikatselulinkin kommentoitavaksi. Sen jälkeen tehdään muutokset toiveidesi mukaan.

Kun kotisivut ovat valmiit, on aika julkaista sivut kävijöille ja aloittaa sivustosi markkinointi.  Jaa kotisivujesi osoitetta kavereille, perheenjäsenille ja hyödynnä eri sosiaalisen median kanavia.

Webhotellin ja verkkotunnuksen hankinta

Kotisivuja varten tarvitset verkkotunnuksen sekä webhotellin. Verkkotunnus (domain), on kotisivujesi osoite, esimerkiksi www.yritys.fi ja webhotelli on tila, johon kotisivusi pystytetään.

Verkkotunnuksen, webhotellin sekä sähköpostit saat tilattua valitsemaltasi hostingyhtiöltä. Minä itse suosittelen Zoneria* ja Hostaania* erinomaisen asiakaspalvelun sekä edullisten hintojen puolesta.

Startti on esimerkiksi edullinen webhotelli sivuston aloitukseen ja Sopiva riittää yleensä mainiosti hieman laajempiin kotisivuprojekteihin. Jos et tiedä minkäkokoinen webhotelli sinun pitäisi valita, autan sinua mielelläni.

* Kumppanuuslinkki. Tilaamalla kumppanuuslinkin kautta, saan tilauksesta provision.

Entä jos minulla on jo Webhotelli ja verkkotunnus?

Jos sinulta löytyy jo verkkotunnus ja webhotelli, aina vain parempi!

Tarvitsen sinulta kotisivujen pystytystä varten SFTP/FTP tunnukset, Webhotellin hallintatunnukset, sekä joissain tapauksissa myös Admin oikeudet WordPress sivuihisi (jos sinulla on jo sivut olemassa). Mikäli et tiedä mitä nämä tunnukset ovat, tai mistä saat ne, ota yhteyttä webhotellin palveluntarjoajaasi. Yleensä nämä tunnuksen löytyvät sähköpostistasi vahvistusviestissä, jonka olet saanut webhotellin tilauksen yhteydessä palveluntarjoajaltasi.

Palveluntarjoajilla on eroja, mutta usein riittää että ilmoitat minun yhteystietoni palveluntarjoajan asiakaspalveluun. He lisäävät minut väliaikaisesti sivujesi tekniseksi yhteyshenkilöksi. Näin saan oikeudet keskustella asiakaspalvelun kanssa sivuihisi liittyvistä asioista luottamuksellisesti ilman että sinun tarvitsee vaivata päätäsi teknisen jargonian keskellä.

Pystynkö päivittämään sivuja itse?

Kyllä! Pystyt itse muokkaamaan ja lisäämään sivuja sisältöä vapaasti kun kotisivut ovat valmiit Käytän WordPress kotisivuissa Elementor Page builderia, jonka avulla kotisivujen päivittäminen on helppoa ja nopeaa.

Mikäli kotisivujen kehitykseen tarvitaan joitain edistyneempiä kustomoituja toiminnallisuuksia, niin pyrin niissäkin luomaan käyttöliittymän sinulle mahdollisimman helppokäyttöiseksi.

Verkkosivujen valmistuttua saat myös kirjallisen ohjeistuksen sivujen päivitystä varten. 

Mites se hakukone­optimointi?

Toteuttamani WordPress sivut ovat aina toteutettu teknisesti saavutettavaan muotoon, ja ovat siten myös hakukoneille myötämielisiä.

Kaikkiin kotisivupaketteihini sisältyy maksuton SEO -lisäosan asennus, ja siihen liittyvät perusasetukset.  Nämä perusasetukset eivät kuitenkaan ole varsinaista hakukoneoptimointia, vaan vaikuttavat enemmän siihen, miltä kotisivut näyttävät googlen suuntaan.

Hakukoneoptimoinnissa yksi tärkeimmistä osatekijöistä kuitenkin on sivustolla oleva sisältö. Mitä enemmän sivustolta löytyy sinun asiakkaillesi relevanttia sisältöä, sen parempi. Älä unohda otsikoiden ja kuvien kuvaavasti nimeämistä. Lue lisää vinkkejä hakukoneoptimointiin.

Devmiren palveluihin ei kuulu sisällöntuotto (tai varsinainen hakukoneoptimointi), joten niihin liittyvissä asioissa suosittelen kääntymistä SEO:ta osaavan sisällöntuottajan puoleen 🙂

Saako sivuille Google analyticsin asennettua?

Kotisivupaketteihin kuuluu Google Analyticsin seurantakoodin lisääminen ilmaiseksi sivustollesi. Google Analyticsin avulla voit seurata ilmaiseksi verkkosivustosi liikennettä. Analyticsin upotusta varten tarvitsen sinulta seurantakoodin.

Myös Google analyticsin / Search Consolen asennus onnistuu lisätyönä. Lue lisää mitä hyötyä Search Consolen käytöstä on kotisivuilla.

Kuinka kauan kotisivujen tekeminen kestää?

Kotisivujen tekemiseen käytetty aika riippuu sivuston koosta, halutuista toiminnoista ja etenkin siitä, että olenko saanut kaikki tarvittavat materiaalit ajoissa sivun työstämistä varten.

Pienemmän sivuston tekemiseen kannattaa varata n. 2-4 viikkoa. Mikäli kyseessä on laajempi sivusto, suosittelen varaamaan verkkosivujen toteutukseen vähintään 4-8 viikkoa.

Teen verkkosivuprojekteja sivutyönä, joten välillä toimitusaika saattaa olla pidempi ja välillä lyhyempi. Tämä riippuu täysin jonotilanteesta. Saat tarkemman arvion aikatauluista laittamalla viestiä! 🙂

Teetkö vain WordPress kotisivuja?

Olen jo monta vuotta tehnyt vain WordPress kotisivuja, sillä WordPress on ilmainen avoimeen lähdekoodiin perustuva julkaisujärjestelmä, myös sinulle. Eli WordPressin käytöstä ei tule mitään ylimääräisiä kuluja maksettavaksi. Maksat vain webhotellista ja verkkotunnuksesta kotisivujesi palveluntarjoajallesi.

WordPressiä voi muokata rajattomasti toiveidesi mukaan ja siihen on tarjolla paljon erilaisia maksuttomia sekä maksullisia lisäosia.

Olen kuitenkin innokas oppimaan uutta, joten aina saa ehdottaa ja kysyä myös eri alustoilla tehtävistä projekteista. Tällä hetkellä esimerkiksi sukellus Webflown ja Squarespacen maailmaan kiinnostaa. Olen mm. tehnyt asiakkaalleni myös Shopify verkkokaupan pyynnöstä.

Mikäli käytössäsi on jokin toinen julkaisujärjestelmä,  laita viestiä ja jutellaan!

Miten siirtää kotisivut Squarespacesta WordPressiin?

Joskus kotisivujen siirto toisesta julkaisujärjestelmästä (esim. Squarespace) WordPressiin saattaa olla ajankohtaista. Kotisivusi saattavat tarvita esimerkiksi enemmän räätälöintimahdollisuuksia tai haluat säästää ylläpitokustannuksissa.

Squarespace sivuja ei suoraan sellaisenaan voi siirtää WordPressiin, mutta ne on mahdollista manuaalisesti rakentaa uusiksi WordPress alustalle. Joko nykyistä ulkoasua mukaillen / tai vaihtoehtoisesti täysin uudella ulkoasulla. Pyydä tarjous kotisivujen siirrosta Squarespacesta WordPressiin.

Referenssit

Valmiita kotisivuja

Aloitetaanko yhteistyö?

Jos kaipaat lisätietoa palveluistani, ota rohkeasti yhteyttä. Kysyminen sido sinua vielä mihinkään!